Foto: AndyRobertsPhotos

Municipis d’interès

1461

Aquí podem visitar el claustre romànic de Sant Domènech, últim vestigi d’un antic convent agustinià del segle XI, en què podem apreciar les seves columnes aparellades amb els seus cinquanta dos capitells bellament decorats.

També és motiu de visita la biblioteca del Castell de Perelada amb una impressionant col.lecció cervantina privada, una de les millors del món, amb uns cinc mil exemplars, dels quals més de mil són edicions diferents del Quixot, que en aquesta biblioteca el trobem traduït a 33 llengües diferents. Biblioteca i arxiu són accesibles a investigadors en horaris de matins.

Però potser pel que és més conegut Peralada és per la seva vessant lúdica. El Castell alberga l’impressionat Casino amb els seus jardins i les seves torres bessones del segle XIV, que li donen un aire únic i exclusiu. També cal destacar seu Festival de Música d’Estiu de reconegut prestigi internacional.

Finalment, no podem passar per alt els seus pretigiosos vins i caves, i el seu camp de golf, considerat com un dels millors de la Costa Brava.

Si teniu temps la nostra recomanació és arribar a Peralada per la carretera vella que també passa per Vilabertran. És tot un plaer circular per aquesta petita carretera que només coneixem els qui som d’aquí i els pagesos que la fan servir per anar d’un camp a l’altre.

[hr]

Cadaqués

distància 26,4 km

Cadaqués està situat al cor de península del Cap de Creus, a l’extrem més al nord-est de Catalunya, és una de les poblacions de pescadors més singulars de la costa catalana.

El fet que es trobi enmig d’aquests massissos rocosos, va fer que el poble quedés pràcticament aïllat de la resta del mon fins a finals del segle XIX, on la seva única sortida era el mar. Gent de Cadaqués explicava que havia estat més vegades a Cuba que a Figueres.

A Cadaqués es combinen l’arquitectura típica mediterrània amb la natura salvatge i pintoresca del cap de Creus. Els seus carrers empedrats condueixen el visitant per un laberint de cases baixes i blanques, enfilades en un turó i coronades per l’església de Santa Maria, que és un edifici del gòtic tardà, iniciat a mitjan segle XVI i acabat el S.XVIII. A l’interior trobem un prodigiós retaule barroc de fusta fet el 1725 i daurat el 1788, dissenyat per Jacint Moretó i dut a terme per Pau Costa.

La relació de Cadaqués amb l’art s’estableix a través del pintor Salvador Dalí, el qual, tot i haver nascut a Figueres, va estar vinculat a la veïna badia de Portlligat on durant els anys quaranta, va construir la seva curiosa residència, avui convertida en Museu.

Des de sempre, la singularitat d’aquest enclavament, que manté vives la cultura pròpia i les tradicions populars, ha estat escollit per molts artistes i intel.lectuals per passar-hi temporades mes o menys llargues de tranquil.litat, fet que li va donar un gran prestigi i renom, sobretot en els cercles de pintors i artistes plàstics.

La lluminositat i serenitat que irradia Cadaqués la converteixen en un espai ideal per a rodatges que busquen l’autenticitat d’un passat mariner i la màgia d’un paratge inspirador al més pur estil mediterrani.

Casa Museu Salvador Dalí:

Situada a la badia de Portlligat, aquesta casa museu consisteix en un conjunt de barraques de pescador unides de forma laberíntica que l’artista empordanés va anar comprant fins a convertir-lo en el seu espai de vida durant llargues temporades. S’en pot visitar el taller, la biblioteca, la habitació, el jardí ,etc. Visita amb reserva obligada.

[hr]

Sant Martí d’Empúries

distància 19,2 km

Antiga illa poblada des de el s. IX-VIIIa.C. Al s. VI a.C, comercia amb fenicis, púnics i foceus massallotes. Apareix el nom d’Emporiom com a mercat a la fi d’aquest segle.

Posteriorment la població autòctona (íbers indiquetes) i de mercaders grecofoceus s’instal.la en terra ferma i neix el gran port d’Empúries, que abastaria com a ports subsidiaris, el s. II el de l’Escala i la Clota.

Amb un poblament ininterromput fins a l’actualitat, conserva la muralla medieval sobre restes de la ciclòpia grega, l’església dedicada a Sant Martí del 1538 (sembla que va ser edificada sobre restes d’un antic temple dedicat a Artemisa d’Efes).

Si voleu entendre l’expresió: “Empordà mil.lenari” no podeu passar per alt aquesta visita ni la de les ruines d’Empúries que és troben al costat. Us recomanem portar roba còmode, i a l’estiu no us oblideu del banyador. No us podreu resistir a la temptació de banyar-vos a la platja de sorra fina vorejada de pins sense imaginar-vos una galera romana descarregat al vostre costat.

[hr]

Castelló d’Empúries

distància 9,5 km

La Vila Comtal de Castelló d’Empúries conserva avui en dia, tots els vestigis de la seva capitalitat medieval.

Passejar pel centre històric és fer un viatge per la història. Durant aquest viatge es pot visitar la magnífica església catedralícia de Santa Maria, coneguda com “La Catedral de l’Empordà” (gòtica amb campanar romànic), a més del Museu Parroquial, i també altres edificis interessants que encara es conserven, com la Presó del s. XIV, la Farinera, l’antiga Llotja de Mar, la Casa Gran, antics convents, restes de muralles i el Pont Vell, entre d’altres.

Basílica de Santa Maria:

L’esglèsia gòtica de Santa María té una estructura i unes dimensions pròpies d’una catedral, una dignitat que no va aconseguir malgrat els diversos intents, en aquest sentit, dels comtes d’Empúries.

És un dels exemples més interessants de l’arquitectura religiosa gòtica de Catalunya.L’obra, començada al segle XIII, prosseguí durant tot el segle XIV i finalitzà a l’inici del XV, quan es construí la façana amb la bella portalada de marbre.

L’espai interior, paradigma del gòtic mediterrani, conté les singulars fonts baptismals romàniques, el molt notable retaule major d’alabastre del segle XV, dos sarcòfags comtals i un vitrall gòtics, el retaule dels Dolors del segle XVIII, l’orgue del segle XIX i molts altres elements d’interès.

El campanar, amb decoració gòtica, segueix encara la composició arquitectònica dels campanars romànics d’influència llombarda. Pertany segurament al segle XIII.Al Museu Parroquial s’hi exposen, entre d’altres, imatges, objectes d’orfebreria, ornaments litúrgics i peces arqueològiques de diversa cronologia.

Us recomenem el Festival Terra de Trobadors que va neixer fa més de 16 anys. Un festival pluridisciplinar que reviu els temps d’esplendor del Castelló medieval. Es cel.lebra als voltants de l’11 de setembre.

Dins la programació d’actes cal destacar la presència de músics i actors professionals, espectacles de música, danses, teatre al carrer, sopar medieval, demostracions d’artesans, mercat medieval, el torneig i les lluites de cavallers, trobadors i joglars, així com les conferències, exposicions i visites guiades que en conjunt atorguen la marca de qualitat i el reconeixement per part del públic que ens visita.
[hr]