La història de les làmpades del restaurant de l’Hotel Duran

2197

Hi ha una forta empremta històrica a l’Hotel Duran i no només pels seus visitants, sinó també en certes peces decoratives que el pas dels anys fa que encara guanyin més singularitat. Un d’aquests elements són les làmpades del restaurant.

El restaurant va patir una forta remodelació cap als anys 50. Remodelació que va ser encarregada a l’arquitecte Ricard Giralt Casadesús, força conegut a Figueres per ser el que va realitzar la urbanització i la reforma de la Rambla, la configuració del Parc Bosc, la reforma del Teatre Municipal (actual Museu Dalí), la de la casa consistorial, i també la construcció de cases particulars de la ciutat com les cases Monturiol Porret, Fita, Melis i la reforma de la Casa Juez.

Ricard Giralt fou la persona que va decidir que la nova il·luminació del restaurant havia de ser amb les làmpades de vidre que encara ara podeu veure i que segueixen il·luminant el menjador en la seva totalitat. Les làmpades de vidre del restaurant, no només són completament artesanals, de vidre bufat, sinó que són làmpades autèntiques de vidre de Mallorca, elaborades en el prestigiós forn de vidre Gordiola.

Gordiola és un antic forn de vidre que hi ha instal·lat a Mallorca des del 1719. El seu nom és sinònim de la denominació Vidre de Mallorca, i en els seus forns es realitzen peces artesanals, principalment làmpades i almorratxes, que destaquen d’altres per l’originalitat de les formes i la cromàtica dels seus colors. Gordiola amb els anys s’ha fet mereixedor del reconeixement del seu nom i no és estrany que les hàgiu vist anant de viatge a París, Londres o Nova York, en establiments de prestigi.

Les làmpades del restaurant són cadascuna una peça única. En vidre bufat de color verd i penjolls en forma de flor, cada cop que cal canviar una peça, es fa un encàrrec formal de la mateixa tenint molt present que el seu color no serà exactament igual com tampoc la seva forma íntegra.

En total en podreu comptar 13 al restaurant de l’Hotel Duran i ens omple de satisfacció, que el mateix matrimoni Gordiola, va estar al nostre establiment i les va estar admirant comentant la seva antiguitat.

Duran Hotel & Restaurant
www.hotelduran.com
www.restaurantduran.com[:]