Foto: Ferran Pestaña

Parcs Naturals

4289

El Paratge es va crear el 1986, té una superfície de 4.108 ha i pertany als municipis de la Jonquera, Espolla i Rabós; en són zones d’influència els municipis de Llançà, Colera, Portbou, Cantallops, Vilamaniscle i Garriguella.

[hr]

Parc Natural Aiguamolls de l’Empordà

distància 10,6 km

Aquesta és la segona zona humida de Catalunya. La formen un conjunt d’estanys, closes i prats inundables a la confluencia dels rius la Muga i Fluvià.

Constitueix un hàbitat privilegiat per a la fauna, especialment els ocells aquàtics. El 1983 es va declarar Paratge Natural d’Interès Nacional de reserves integrals zoològiques i botàniques dels aiguamolls de l’Empordà. Té una superfície de 4.866 ha.

La creació va ser conseqüència d’una intensa i llarga campanya de defensa iniciada el 1976 per aturar un projecte d’urbanització que pretenia construir una marina residencial per a 60.000 persones al sistema lacunar situat entre les desembocaduras dels rius la Muga i Fluvià.

Els municipis de la zona d’influència del parc són: l’Armentera, Castelló d’Empúries, l’Escala, Palau-saverdera, Pau, Pedret i Marzà, Peralada, Roses i Sant Pere Pescador.

La millor manera per arribar al Parc és anar per la carretra de Roses fins a Castelló d’Empúries, a la rotonda girar a la dreta direcció Sant Pere Pescador -Aiguamolls. Seguir recte uns 3 quilòmetres i després de passar una gasolinera giri a la dreta direcció “El Cortalet” que és el centre d’informació del Parc.

Les millors hores per observar ocells són al matí i al capvespre, i les èpoques en quèhi ha més espècies són les de les migracions (març – maig i agost – octubre),encara que durant tot l’any es poden veure espècies interessants.

L’entrada al Parc és gratuïta. L’únic que es paga és l’aparcament, a l’estiu, Setmana Santa,ponts i caps de setmana.

Els horaris d’atenció al públic són els següents:
Matins de tot l’any: de 9.30 a 14 h
Tardes l’1 d’abril al 30 de setembre: de 16.30 a 19 h
Tardes de l’1 d’octubre al 31 de març: de 15.30 a 18 h
L’accés als itineraris del Parc estan sempre oberts.

[hr]

Parc Natural El Cap de Creus

distància 29,9 km

Constitueix el darrer contrafort dels Pirineus i l’extrem oriental de la península Ibèrica. La costa és abrupta i retallada, amb impressionants penya-segats i cales recòndites.

El Parc Natural del Cap de Creus fou creat el 1998; d’aquesta manera es protegeix la península del cap de Creus i el seu entorn marí va ser el primer parc maritimoterrestre del país, amb una superfície de 13.886 ha.

A la zona terrestre hi ha tres Paratges Naturals d’Interès Nacional: al nord, el de Cap Gros- Cap de Creus; al sud, el de Punta Falconera-Cap Norfeu i, a l’oest, el de la serra de Rodes. També tenen la mateixa condició totes les illes i els illots situats a l’entorn marí del Parc Natural.

Els municipis d’influència del parc són: Cadaqués, Llançà, Palau-saverdera, Pau, el Port de la Selva, Roses, la Selva de Mar i Vilajuïga.
[hr]