Ruta medieval a Castelló d’Empúries

1849

Capital comtal durant més de quatre segles per la seva ubicació estratègica. Castelló d’Empúries conserva el testimoni medieval català als seus carrers. Per a conèixer la història del municipi existeixen diverses rutes. Nosaltres us en proposem la nostra.

La vila ens dóna la benvinguda amb les set arcades que formen el Pont Vell que passa sobre el riu Muga. Reformat en diverses ocasions, va ser un dels punts d’entrada de Castelló d’Empúries. Un cop creuat el pont, ens endinsem pels carrers del nucli antic fins a arribar a la plaça Jaume I.

L’antiga plaça del Gra era on es desenvolupava el mercat durant l’època medieval. Prova d’això són les restes arqueològiques que s’hi han trobat: dipòsits de cereals, una cisterna i un pou. A la plaça Jaume I també hi trobem el Museu Cúria-Presó un model gairebé únic a la Catalunya de l’època de l’Antic Règim. A les seves cel·les s’hi poden veure grafits on els presos hi van deixar els seus pensaments i estats d’ànim.

mapa ruta castelló empúries

Ruta medieval Castelló d’Empúries

Molt a prop d’aquí, es troba el call jueu que s’estén entre els carrers Muralla, dels Jueus, del Calibró, Peixateries Velles i la plaça de la Llana. El barri va acollir fins a 300 habitants abans del decret d’expulsió promulgat pels Reis Catòlics el 1492.

Just a la part alta del call, hi trobem la plaça dels Homes, on hi ha la Llotja. En aquest edifici senyorial s’hi establiria anys més tard la seu de l’Ajuntament. Val la pena dedicar un temps a l’escut de la ciutat en relleu de la seva façana principal i la cúpula del seu interior. Sortint per la part dreta de la plaça i a cinc minuts caminant, hi ha el Portal de la Gallarda. Aquest era l’accés est de Castelló d’Empúries en època medieval i està situat en la zona de la muralla millor conservada.

Molt a prop del portal, a la plaça Mossèn Cinto Verdaguer, s’erigeix la basílica de Santa Maria. Durant molts anys, els comtes de Castelló van lluitar per a què esdevingués catedral però no ho van aconseguir. Tot i així la seva arquitectura d’estil gòtic és impressionant. Dins dels seus dominis també hi trobem un museu parroquial amb peces de l’edat mitjana.

Si volem conèixer el passat econòmic de la vila, cal que visitem l’Ecomuseu-Farinera, molt a prop de la nostra darrera parada. Situat al carrer Sant Francesc, l’edifici de tres plantes està al mateix lloc que l’antiga Farinera de Castelló. Aquí podem visitar tota la maquinària antiga utilitzada per a transformar el blat en farina.

L’últim punt de la ruta que us proposem es troba als afores del casc antic, al carrer Marín. El safareig del municipi data del s. XIX i incorpora elements arquitectònics del desaparegut convent de Sant Francesc com les columnes toscanes.

A banda de la ruta medieval, existeixen rutes a peu o en bicicleta que connecten Castelló d’Empúries amb la platja i el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Hi destaquen el Camí Natural de la Muga i la Ruta dels Estancs.

Foto de portada: Rafael Miró

Duran Hotel & Restaurant
www.hotelduran.com
www.restaurantduran.com[:]