Visita guiada a l’exposició ‘La retirada – Exilis’. Diumenge 13 d’abril a les 11h

2781

En el marc del Dia Internacional de l’Art 2014, el Museu Memoria de l’Exili acull la visita guiada a l’exposició ‘La retirada – Exilis’. El mateix artista, Guerrero Medina, serà l’encarregat de guiar els visitants per la mostra, en una proposta que comença a la Jonquera i finalitza a Capmany, on se servirà una copa de vi d’una bodega local. La cita és aquest diumenge, 13 d’abril, d’11 a 13h.

El 8 de febrer de 1939, la caiguda de Figueres en mans dels rebels franquistes tancava un cicle de gairebé tres anys de lluita i resistència contra el feixisme. La Guerra Civil espanyola arribava a la seva fi a Catalunya. Tan sols dos dies després havia culminat el que serà un dels èxodes de refugiats més gran del segle XX. Quasi mig milió de persones –el gruix de l’Exèrcit Popular a Catalunya juntament amb infants, dones i gent gran– va creuar la frontera francoespanyola en la seva franja més oriental, és a dir des de la Cerdanya fins als últims espadats de l’Albera marítima. La llibertat havia estat esclafada i començava un penós i llarg exili. […]

L’aposta pictòrica de Guerrero Medina ens aproxima emocionalment al drama de l’èxode, a la fractura i la ferida exíliques. A vegades, la perspectiva és col·lectiva i colossal com és el cas del quadre “Campo de concentración en Argelès” (2008), un oli sobre tela de 250 x 400 cm; altres, la perspectiva es focalitza en una persona, com succeeix en els dibuixos de tinta sobre paper on les cares desfigurades expressen l’angoixa de l’estranyament. És més, la composició seriada i repetida dels dibuixos fa encara més remarcable la deshumanització present en aquest exili de 1939 i en tots els exilis, així com també en l’experiència de l’internament, que va tenir en els camps de concentració el seu màxim exponent.

Les pinzellades meditatives de José María Guerrero Medina (Jaén, 1942) ens traslladen, paradoxalment, d’una manera emocional a aquest episodi històric del qual el febrer de 2014 es commemora el 75è aniversari. Una emotivitat reflexiva que permet repensar en clau humanística i democràtica el nostre passat recent i establir nexes amb la nostra actualitat, no exempta de dificultats, tant per superar l’herència patològica de la manipulació històrica imposada pel franquisme, com per evitar que la indiferència i la banalització que impregnen molts dels mitjans de comunicació ens facin insensibles a fenòmens com la violència política i els desplaçaments forçosos de població. Aquests darrers fenòmens, encara que semblin allunyats de les nostres llars, també formen part de les nostres vides en aquest món globalitzat i interconnectat. Per això, la proposta artística –i compromesa– de Guerrero Medina és tan significativa.

Fragment del text Humanisme i pintura. L’Exili republicà a través de l’esguard de Guerrero Medina, de Jordi Font Agulló (Director del MUME)

Més info: Museuexili.cat i www.populart.cat

Adreces:

Museu Memorial de l’Exili C/ Major 43-47 17700 La Jonquera Telèfon: 972556533
POPULART, Plaça del Fort, 5 17750 Capmany Telèfon: 0034 616 08 20 58

Foto: Edu Llasat (Museuexili.cat)