servidor segur
 
Altres llocs d'interès

Altres llocs d’interès

Ruïnes d’Empúries

distáncia 19,2 km

Porta d’entrada de les cultures grega i romana a casa nostra i lloc a través del qual s’inicià la romanització de la península Ibèrica; capial dels comtats carolingi i medieval d’Empúries entre els segles VIII i XI; bressol de l’actual poble de l’Escala. Empúries ha donat el nom a l’Empordà.

Empúries és l’únic jaciment arqueològic de la península Ibèrica on conviuen les restes d’una ciutat grega -l’enclavament colonial d’Empòrion- amb les restes d’una ciutat romana, creada a inicis del segle I a.C. sobre les estructures d’un campament militar romà instal·lat durant el segle anterior. Empúries constitueix un lloc privilegiat per entendre l’evolució de l’urbanisme grec implantat a l’extrem occidental de la Mediterrània, així com per analitzar l’urbanisme romà del període final de la República i la seva transformació posterior durant l’època imperial.

De la ciutat grega, destaquen el temple d’Asklepios i l’escullera hel.lenística, mentre que de la romana, cal destacar els mosaics de les grans domus (cases), el fòrum o centre polític, religiós i econòmic o la porta principal de la muralla. Les excavacions es troben a dos quilòmetres de l’Escala i a uns cinc-cents metres del poble de Sant Martí d’Empúries.

Si vostè prefereix no obstant accedir amb cotxe, haurà de seguir (i buscar) la indicació “Ruïnes d’Empúries” amb atenció, perquè lamentablement la senyalització d’aquest lloc resulta precària, i molts intents de visita acaben massa sovint a Empuriabrava o a Castelló Empúries.

Des d’ambdues poblacions pot accedir-se al recinte a través d’un passeig peatonal inaugurat l’any 1992 amb motiu de l’arribada de la flama olímpica. Val la pena fer esment que tan sols des d’aquest passeig, que voreja les platges de Sant Martí, pot observar-se un moll hel·lenístic en excel·lent estat de conservació.

Una visita ràpida pot realitzar-se en aproximadament hora i quart, no obstant consideri la possibilitat d’allargar-la una miqueta més. És recomanable evitar el sol del migdia a l’estiu, doncs no resulta fàcil trobar una ombre on asseure’s.

Per cert, a l’estiu no hauria d’oblidar-se del banyador i la tovallola. no podrà resistir-se a la temptació de banyar-se a la platja de sorra fina que hi ha al devant, vorejada de pins, sense imaginar-se un vaixell grec o romà fondejat al seu costat.

Però si vostè fuig de la calor trii un dia de tramuntana i a més de refrescar-se podrà gaudir d’unes vistes espectaculars del golf de Roses.

Tota una experiència que cal viure.

Sant Martí d’Empúries-L’Escala


Monestir Sant Pere de Rodes

distáncia 18,1 km

Monestir benedictí, romànic, el més emblemàtic de l’Empordà. Tot i que el seu origen és incert, se’n tenen notícies documentades des de l’any 878 i va ser abandonat pels monjos definitivament el 1798. Adopta la seva configuració principal entre els segles X i XII amb successives ampliacions i reformes fins a l’actualitat. Conjuntament amb l’església de Santa Elena, les restes del poblat del mateix nom i les del Castell de Verdera formen un conjunt monumental extraordinari, al qual podem afegir una situació paisatgística espectacular, amb vistes al Mar per sobre del cap de Creus. De fàcil accés amb cotxe recomanem pujar pel costat muntanya des Vilajuïga i baixar pel costat mar cap a Port de la Selva. Les vistes són espectaculars i representen l’essència de l’Empordà: mar, muntanya, vinyes i romànic. És declarat Monument Nacional el 1930. El año 1961 fue declarado Conjunto Histórico-artístico Nacional.

El Port de la Selva


Ciutadella de Roses

distáncia 17,8 km

La passejada pel recinte de la Ciutadella és imprescindible per als qui visiten Roses. Declarada conjunt historicoartístic l’any 1961, la Ciutadella aplega vestigis de diferents èpoques i ocupacions. La fortificació militar, amb la monumental Porta de Mar, és un recinte de 131.480 m2 d’estil renaixentista que va ser construït el 1543.

El seu interior és un important jaciment arqueològic on es troben les restes del barri hel.lenístic de la colònica grega de Rhode, que va viure durant els segles IV i III aC els moments de màxima prosperitat de la ciutat; la vil·la romana, datada entre els segles II aC i VI dC; el monestir romànicollombard de Santa Maria, del segle XI, i les troballes del segle XIX. L’any 1961 va ser declarat Conjunt Historicoartístic Nacional.

Horari de visita

Estiu: de dilluns a diumenge: de 10 a 20 hores.

Hivern: de dimarts a diumenge: de 10 a 18 hores.

Roses


Castell de Sant Ferran

distáncia 170 m

Situada sobre d’un turó, al final de la pujada del Castell, és una fortificació militar de grans dimensions construïda durant el segle XVIII.

Ocupa una superfície de 32 hectàrees amb un perímetre de 3.120 metres, i a les cisternes, situades a sota del pati d’armes caben 10 milions de litres d’aigua.

El castell de Sant Ferran, que tenia una capacitat per 6.000 homes, constitueix en l’actualitat un llegat patrimonial de primer ordre, el monument de dimensions més grans de Catalunya i la fortalesa més gran amb baluards del segle XVIII a tot Europa.

El mes de juliol de 1997 es va obrir al públic de manera regular amb un servei de visites guiades que mostren les característiques de la fortalesa.

Per les seves enormes dimensions, per les sofisticades tècniques constructives aplicades dins de l’enginyeria militar de l’època, i pel seu excel·lent estat de conservació, la visita al castell de Sant Ferran constitueix una experiència única.

Figueres