De Ca la Teta a El Bulli: Menú “Terra de Cuiners”

25077

Tres mesos desprès de la inauguració de la mostra «El país dels cuiners. De Ca la Teta a El Bulli» al Museu Empordà de Figueres, podem fer un primer balanç i  afirmar, amb molta satisfacció, que la exposició està sent tot un èxit. La exposició, que acull una mostra dels últims 50 anys de la cuina de l’Empordà, s’endinsa en la relació entre la cuina empordanesa i els artistes i intel·lectuals, prenent el nostre entranyable racó de Ca la Teta com a punt de partida. L’exposició temporal, que es va inaugurar el passat 27 d’abril, coincidint amb les Fires i Festes de la Santa Creu, es pot visitar fins al 15 de setembre. En aquesta mostra s’explora la relació entre Dalí i l’Hotel Restaurant Duran (antiga Ca la Teta), però sobretot podreu gaudir de molts tresors guardats amb zel a casa nostra i que ens ha emocionat molt a tota la família tenir l’ocasió de compartir-los. No només per la seva antiguitat, sinó perquè són regals en forma de satisfacció de molts personatges de tota mena (alguns d’ells il·lustres) que van ser generosos amb l’hospitalitat i l’ambient d’una època que vivien amb alegria molts dels nostres avis figuerencs.

Trobareu sobretot material des dels orígens de Ca la Teta, en els principis del segle XX però també malgrat la postguerra, hi ha molts retalls del moviment cultural i social que hi havia a Figueres. Figueres era una ciutat culta i a través de la gastronomia i els seus costums, ens passegem per aquesta ciutat il·lustrada:

  • Són els inicis del que es convertirà en un fenomen turístic important: la Costa Brava. La geografia particular d’aquesta costa es posa en relleu, se’n fa exhibició, en exemples de disseny gràfic. Es recorre el disseny d’una època on començava una apertura turística i aquest disseny es feia palès en els principals suports en contacte presencial amb el client: vistoses postals amb els principals punts de la geografia de la Costa Brava, i menús que ressalten el producte o el cuinat principal com el menú de les Mamelles.
  • Llibre de signatures: eren molts els que es desplaçaven expressament a Figueres anant cap a Perpinyà o bé cap a Barcelona. Llavors, Figueres era parada obligatòria, “la parada”. Gent de tota mena com concertistes, ciclistes, artistes de teatre de varietats, pilots de carreres de Montjuïc, o també el cantant Charles Trenet, es barregen i omplen el llibre de firmes donant-li cadascú la seva personalitat en dibuixos, dedicatòries, i omplint els espais com millor volien. Però en tots els casos, deixar una ressenya en aquest llibre era un altre sentit molt diferent de les ressenyes actuals. Trobem també la signatura de César Baldaccini, el creador dels prestigiosos Premis Cesar en forma d’un dels seus característics aixafaments, i també el singular dibuix de Dalí sobre l’oca amb peres, el Quixot de l’Oca amb Peres.
  • També són els temps en què es llaura la influència dels establiments gastronòmics dels germans Duran. Cuiners i restauradors trobaven important per la seva carrera formar-se en les cuines i les sales de Can Duran (des dels anys 30), del Restaurant Duran d’Els Límits (anys 40), de l’Hotel President i de l’Hotel Paris (als anys 60), o bé al Finisterre o a La Tramuntana de Barcelona o a l’Hotel Rallye de Figueres, i en els Banys de la Mercè a la carretera de la Jonquera (als anys 70).
  • A partir d’un cert moment, a principis mitjans dels anys de 50, apareix Salvador Dalí tornat dels Estats Units cada 6 mesos a l’any i on, en aquestes temporades, vivia a l’Hotel Duran. Concretament trobarem cartells de corrides de toros o els clauers de les seves habitacions, les claus 101 i 103. La 101 era l’habitació de Gala (perquè el bany era exterior i li agradava maquillar-se amb llum natural) i la 103 de Salvador Dalí.
  • Les famílies figuerenques passaven i celebraven al Restaurant de l’Hotel Duran en forma de casaments, bateigs, aniversaris personals i d’empresa, Nadal… El visual dels menús reflecteixen amb ostentació, modes gastronòmiques de l’època en forma de menjars, begudes, costums i com se celebraven.
  • La característica coberta de la carta del Restaurant Duran apareix en aquest temps: sota un visual d’auca es creen personalíssimes icones dels principals plats i de les accions lligades als mateixos com “a collir bolets”, “calen nanses” fins a arribar a 30.

L’exposició la podreu completar amb un especial menú que us oferim fins el 15 de setembre 2019:

El Menú “Terra de Cuiners”

L’aperitiu

Pilotilla amb sèpia

* * *

El peix

Filet de llenguado a la taronja amb bombó de llagostí

* * *

La carn

Ànec amb peres Diví Dalí

* * *

Els postres

Crêpe Suzette

* * *

Inclou Aigua de Vilajuïga i copa de vi D.O. Empordà

Preu: 40 euros iva inclòs

Horari del restaurant: de dilluns a diumenge de 12:45h a 16h i de 20:30h a 23h i us agrairem reserva al 972 50 12 50 o bé per correu electrònic a info@hotelduran.com

L’Hotel Duran disposa d’aparcament gratuït per als clients del restaurant.