Rutas literarias. Foto: Oriol Lladó

J. V. Foix, W. Benjamin i Victor Català: tres rutes literàries per l’Alt Empordà

10200

Des de l’Hotel Duran us proposem un cap de setmana literari a l’Alt Empordà, tres rutes per Port de la Selva, Portbou i l’Escala a través de tres escriptors molt diferents: J. V. Foix, Walter Benjamin i Víctor Català. El pretext d’aquestes passejades és la relació d’aquests autors amb aquests pobles costaners de l’extrem nord de la Costa Brava.

Port de la Selva. Fundació J. V. Foix

Port de la Selva. Fundació J. V. Foix.

Foix al Port de la Selva

L’escriptor, poeta i assagista català, Josep Vicenç Foix (1893 – 1987), tenia una relació molt estreta amb Port de la Selva, on va anar moltes temporades d’estiu des del 1925. Arribava a finals de juny i tornava a Barcelona a principis de setembre. Des de fa uns anys l’ajuntament de Port de la Selva organitza una ruta literària al voltant d’aquest escriptor, un passeig per diferents carrers, llocs i places del poble per descobrir punts vinculats amb la vida i l’obra d’aquest autor.

La ruta passeja per l’Hotel Comerç, on Foix s’allotjava en els primers anys; la seva casa al carrer Unió; el Cafè de la Marina on va coincidir amb molts altres intel·lectuals durant les seves estades; el port, la platja, la plaça Pol Nadal i Mallol o al Moll d’en Pere, llocs de les seves passejades habituals a peu o en la seva barca. En els seus llibres va plasmar molts paisatges d’aquest poble costaner, també els canvis que van patir al llarg dels anys els seus carrers, edificis, la platja i la gent.

Per a més informació:
– Oficina de Turisme del Port de la Selva (teléfono: 972 387 122)
– Carbonell, J. i Sobrevila, C, J.V. Foix. Cinc rutes literàries. L’aixernador Edicions: Argentona, 1993
http://www.fundaciojvfoix.org/ruta-liter%C3%A0ria-al-port-de-la-selva/
http://www.mapaliterari.cat/ca/api/guia/68/j-v-foix/ruta-foix-al-port-de-la-selva

Memorial Benjamin, Portbou. Foto: Marta Fontanals.

Benjamin a Portbou

El filòsof i escriptor alemany Walter Benjamin (1892 – 1940) va estar poc més de 12 hores a Portbou. Després de set anys d’exili a França, va creuar els Pirineus fugint del nazisme, amb la intenció d’arribar a Portugal i embarcar cap a Amèrica. Però en arribar a aquest lloc de la frontera, a l’extrem nord de la Costa Brava, Benjamin i el grup de refugiats jueus que integrava van ser interceptats per paramilitars franquistes, el 26 de setembre de 1940, morint unes hores després.

Aquesta ruta urbana és un recorregut pels llocs en els quals el pensador va viure les seves últimes hores: l’estació internacional de ferrocarril, on es va presentar a les autoritats, i l’hostal França, on va morir; també el cementiri de la població, on es troba la seva tomba i el monument que l’escultor israelià, Dani Karavan, va construir en memòria de l’escriptor.

Per a més informació:
http://walterbenjaminportbou.cat/
http://webspobles.ddgi.cat/sites/portbou/Pages_LeftMenu/ruta_walter.aspx

La punta, L’Escala. Foto: Josep Esquirol, Museu de l’Anxova i la Sal.

Víctor Català i L’Escala

L’escriptora Caterina Albert i Paradís (1869-1966), més coneguda per Víctor Català i que va escriure una de les obres fonamentals del modernisme català, Solitud (1905), ha estat lligada durant tota la seva vida al poble on va néixer i va viure, l’Escala. L’any 2005, amb motiu del centenari d’aquesta novel·la, l’Arxiu Històric de l’Escala juntament amb el Museu de l’Anxova i la Sal van crear la ruta literària Víctor Català. Es tracta d’un passeig pel barri antic i els afores de l’Escala, per llocs que van inspirar l’escriptora, i que inclou també la lectura d’alguns dels seus textes.

Un recorregut que passa per la Casa Pairal, la seva llar i refugi; l’interior de l’Església de Sant Pere, al qual ha estat lligada des de la infància; l’antic port i la Punta, on solia anar a veure els antics pescadors; el jardí de la Casa Clos del Pastor i el cementiri mariner, espais que refereix en alguna de les seves novel·les, o l’ermita de Santa Reparada al lloc familiar Cinc Claus. La ruta té una durada aproximada de 90 minuts, un preu de cinc euros i es fa en dos idiomes, català i castellà.

Per a més informació:
http://museudelanxovaidelasal.blogspot.com.es
http://www.mapaliterari.cat/ca/api/guia/16/caterina-albert-victor-catala/ruta-victor-catala-per-lescala

Foto de portada: Oriol Lladó

Duran Hotel & Restaurant
www.hotelduran.com
www.restaurantduran.com
[:]