Pessebres vivents en l’Alt Empordà

4945

Amb l’arribada del Nadal els carrers s’inunden de llums, decoració i costums nadalencs. Un d’ells és la representació de pessebres vivents com a part de la litúrgia religiosa catòlica. Et donem a conèixer els més famosos de la zona de l’Alt Empordà perquè no te’ls perdis durant aquestes festes.

Catalunya compta amb una gran tradició del que a pessebres vivents es refereix. De fet, el més antic data de 1959 en la localitat de Castell d’Aro (Baix Empordà), inspirat en el primer pessebre vivent modern representat en Escaldes-Engordany (Andorra) l’any 1956.
Aquestes dramatitzacions compten amb un conjunt d’escenes o actes en els quals es recrea com a moment principal el naixement de Jesucrist. No obstant això, també es té en compte els esdeveniments relacionats (visita dels Reis Mags, la fugida a Egipte…), la vida quotidiana i oficis dels palestins de l’època i, en definitiva, el fet de mostrar-li al públic un pessebre de carn i ossos.

Aquests són alguns dels pessebres vivents més carismàtics que pots trobar a la zona de l’Alt Empordà:

Bàscara

Allò que va començar un grup de nens al 1973 s’ha convertit amb els anys en un dels actes més importants del Nadal a Bàscara. I és que el paisatge natural en el que es troba genera un entorn idoni per a la representació de la vida quotidiana de fa més de 2000 anys a Palestina. Aquest pessebre vivent compta amb dues parts: la primera té lloc a la plaça de l’església, on el moviment i el atrezo cobren protagonisme, mentre que la segona és una representació immòbil del Naixement, situada a un costat del riu Fluvià.

Representacions: 21, 25, 26, 27, 28 de desembre de 2014 i 1, 3, 4 de gener de 2015; a les 19h

cpqs-bascara Foto: Cpqs

Llers

La Associació Juvenil Brullersenca s’encarrega de mobilitzar a gairebé tot el poble, amb més de 150 figurants i més de 40 escenes diferents. Aquest any, a més, s’àmplia el recorregut i s’afegeixen més actes. També s’incorpora un nou guió, el qual compta amb diverses referències al procés que viu Catalunya des de l’any 2010 fins ara, però adaptat a l’època de l’Imperi Romà. Les funcions es realitzen en Can Casagran.

Representacions: 21, 25, 26, 28 de desembre de 2014 i 1, 4 de gener de 2015; a les 18h i a les 19h

raquel-ramon-llers Foto: Raquel i Ramón

Navata

El pessebre vivent de Navata va sorgir com una activitat de catequesi, però ha aconseguit implicar a nens i grans en el seu desenvolupament. D’aquesta manera a poc a poc ha augmentat considerablement el nombre de participació, així com els espais habilitats. Tant actes i oficis d’antany com les escenes bíbliques formen part d’aquesta representació, formada per unes 150 persones.

Representacions: 21, 25 i 26 de desembre de 2014; a les 18:30h i a les 19:30h

Peralada

Aquest pessebre dels oficis antics consta de vint-i-tres escenes representatives del naixement de Jesús en el qual més de 180 persones configuren tota l’organització. Per si això fos poc, aquesta és una de les poques ocasions de tot l’any en la qual es pot gaudir d’algunes zones dels singulars jardins del Parc del Castell de Peralada.

Representacions: 21, 25, 26, 28 de desembre de 2014 i 1, 4 de gener de 2015; a les 19h

isabel-sabadi-peralada Foto: Isabel Sabadí

Foto de portada: Victor Rivera


Duran Hotel & Restaurant
www.hotelduran.com
www.restaurantduran.com[:]